Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου

Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου (Κ.Μ.Α.Ε.Ε.Δ) - Centre for Ancient Greek and Hellenistic Law

18 4 2017 12 24 47 μμ

Διεύθυνση: Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λεωφ. Συγγρού 136 - 117 41 Αθήνα

Γραφεία: κτήριο Αριστοτέλους 3 - 3ος όροφος

Tel.: 210.920.1596 

e - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ίδρυση

Το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου (ΚΜΑΕΕΔ) ιδρύθηκε το 1988 (απόφαση Συγκλήτου 26.10.1988) και λειτουργεί στο πλαίσιο του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης (απόφ. Συγκλήτου 31.3.2005).

Διοίκηση

Το Κέντρο διοικείται από 5μελή Διοικούσα Επιτροπή, ως εξής:

 1. Σοφία Αδάμ (Διευθύντρια)
 2. Μαρία Βενετσανοπούλου
 3. Σταύρος Περεντίδης
 4. Χαρίλαος Γκούτος
 5. Μαριλένα Τσικίνη (μεταπτυχιακή φοιτήτρια)

Σκοπός

Ο κύριος σκοπός του ΚΜΑΕΕΔ είναι η προαγωγή της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του δικαίου και των θεσμών (οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών) των αρχαίων ελληνικών και ελληνιστικών πόλεων.

Κυριότερα μέσα εφαρμογής του σκοπού αυτού είναι:

α. Η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, κύκλων ελευθέρων μαθημάτων, σεμιναρίων και άλλων σχετικών επιστημονικών εκδηλώσεων.

β. Η έκδοση βιβλίων (επιστημονικών μονογραφιών, διδακτορικών διατριβών, πρακτικών συνεδρίων ή σεμιναρίων και άλλων εργασιών συναφών με τις δραστηριότητες του Κέντρου) καθώς και περιοδικών ή ηλεκτρονικών εκδόσεων.

γ. Η μέριμνα για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες προτιθέμενους να μελετήσουν το αρχαίο ελληνικό δίκαιο και συναφείς με αυτό κλάδους.

δ. Η κατάρτιση, εκπόνηση και προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό άλλων φορέων

ε. Η συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα καθώς και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς, για το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

στ. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της επιστημονικής του αρμοδιότητας και η συμμετοχή του στην οργάνωση μεταπτυχιακών σεμιναρίων και μαθημάτων.

 

Δραστηριότητες

Το Κέντρο διοργάνωσε Διεθνή Συνέδρια, Ημερίδες, Επιστημονικές Συναντήσεις, Διαλέξεις, Μαθήματα και Εκπαιδευτικές επισκέψεις ως εξής:

1. 1ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας Δικαίου (Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δεκέμβριος 1990).

2. 2ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας Δικαίου (Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 9-10.10.1992)

3. 1η Ημερίδα με θέμα: "Νομικός Πολιτισμός-Διοίκηση & Πολίτης" (συνδιοργάνωση με Κέντρο Νομικού Πολιτισμού, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Κατεύθυνση "Νομικός Πολιτισμός: Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο" και Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου (Σύρος 16.5.2015).

4. 2η Ημερίδα με θέμα: "Διοίκηση και Πολίτης" (συνδιοργάνωση με Κέντρο Νομικού Πολιτισμού, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Κατεύθυνση "Νομικός Πολιτισμός: Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο" και Πολιτιστικό Οργανισμό "Ανεμοπύλες" Δήμου Καρύστου (Κάρυστος Ευβοίας, 31.10. 2015).

5. 3η Ημερίδα με θέμα: "Νομικός Πολιτισμός και Πολίτης" (συνδιοργάνωση με Κέντρο Νομικού Πολιτισμού και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Κατεύθυνση "Νομικός Πολιτισμός: Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο" (Αθήνα, 23.5.2016)

 1. 6. Διαλέξεις των:
 • ΕdwardCOHEN, καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, (1994)
 • JeanFRÈRE, καθηγητού στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, (1995)
 • D. MacDowell, καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (1997)
 • EvaCANTARELLA, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, (1999)
 • JacquesPHYTILIS, καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, (2000)
 • RobertWALLACE, καθηγητού στο Πανεπιστήμιο του Evenston των HΠΑ, (2003)
 • RichardCUDJOE, Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Cape Coast της Ghana, (2009)
 • EmilianoBUIS, Καθηγητού στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του BuenosAires, (4.2.2014).
 • EmilianoBUIS, Καθηγητού στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του BuenosAires, (Φεβρουάριος 2017).
 1. Τελετή ανακήρυξης του JohnANTON, καθηγητού Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Τampa -Florida σε επίτιμο μέλος του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού Δικαίου (2007).
 2. Συνδιοργάνωση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο της ανακήρυξης σε επίτιμο διδάκτορα του Εdward COHEN καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (26.6.2016).

9. Συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Κατεύθυνση "Νομικός Πολιτισμός: Δημόσιο και Ιδιωτικό Δίκαιο") σε μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου της Ιστορίας του Δικαίου.

10. Οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων για μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Εκδοτική δραστηριότητα:

 1. Εκδοτική σειρά: "ΣΥΜΒΟΛΕΣ στην έρευνα του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού δικαίου" (SYMBOLES, ContributionstotheResearchAncientGreekandHellenisticLaw). Διεύθυνση σειράς: Σοφία Αδάμ-Μαγνήσαλη
 • Τόμος 1. ΣΥΜΒΟΛΕΣ στην έρευνα του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού δικαίου, (Πρακτικά 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Κέντρου και διαλέξεις), Αθήνα 1992, σελ. 193, ISBN 960-220-597-0.
 • Τόμος 2. ΣΥΜΒΟΛΕΣ στην έρευνα του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού δικαίου, (Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του Κέντρου και διαλέξεις), Αθήνα 1994, σελ. 203, ISBN 960-220-201-7.
 • ΤόμοςΑθήνα 2010, σ. 309, ISBN 978-960-99250-0-6.
 • ΤόμοςΑθήνα

 1. Το Κέντρο παρέχει την επιστημονική του συμβολή και σε άλλες εκδοτικές δραστηριότητες όπως στη μετάφραση από τον Χ. Μαραβέλια του έργου του M. Gagarin, WritingGreekLaw, που εξεδόθη από τον εκδοτικό οίκο Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2011, με τίτλο "Γραφή και Δίκαιο στην Αρχαία Ελλάδα", ISBN 978-960-354-275-9.

Χρήσιμες Συνδέσεις

Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσμες συνδέσεις σεχτικά με το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Όπως επίσης και συνδέσμους και από άλλα πανεπιστήμια και φορείς.

 

 

Είσοδος χρηστών

Σύνδεσμοι

panteio     library panteio
eudoxus logo headerunnamed   open eclass banner
erasmus logo   grafeio diasimdesis panteio

 

 

Search